Dörrar och innerdörrar speglar kulturella epoker. Under medeltiden var den vanligaste dörren gjord av brädor. Kvalitén och hur dörrarna smyckades avgjordes till stor del av hur bemedlad husägaren var. Efterhand kom innerdörrar att utvecklas och dessa skulle samtidigt vara vackra. Klassiska svenska innerdörrar började växa fram. Under 1500-talet och 1600-talet började fyllningsdörrar bli alltmer populära. Fyllningsdörr kallas även för spegeldörr. Antalet fyllningar avslöjar från vilken tidsepok dörren kommer ifrån, eller vilken tidsepok designern hittat inspiration från.
Hur känner du igen tidsepoker
Speglar eller fyllningar på innerdörrar fyllde inte bara en estetisk funktion. Det var ett sätt att isolera dörrar. Samtidigt så speglar innerdörrar kulturella trender. I början av 1500-talet var det vanligt att dörren delades in i två delar. Då skulle även fyllningen vara stor och utanpåliggande.
När 1600-talet gjorde entré började det bli mode med fyra delar som också var utanpåliggande. Den trenden höll i sig ganska länge och det hände att den typen av innerdörr fortfarande producerades in på 1800-talet. Lite mer exklusiva hem prydes av lite andra typer av spegeldörrar. I ett mer bemedlat hem hittade du den liksidiga spegeldörren. Den kunde utformas på lite olika sätt; ibland med smalare spegel upptill, en större spegel i mitten och en smalare spegel längst ned.
Vackra dörrar i svenska hem
Äldre hus har ofta vackra trädörrar som hämtat inspiration från de olika fyllnadsdörrarna. Spegeldörrar inomhus kan variera i mönster och uppdelningar. Nutida innerdörrar behöver sällan fylla samma isolerande funktion som på 1500-talet. Vill du bevara ett tidstypiskt utseende genom att matcha huset med innerdörrar behöver du inte längre stora och otympliga dörrar. När du ska välja nya innerdörrar och vill behålla en viss stil kan du alltid prata med företag som är specialiserade på dörrar. Att bevara svenska innerdörrar med all den kultur de representerar är samtidigt en designfråga.