Att ta en bit choklad till kaffet, ge bort i present eller att slåss om den godaste biten från asken kring jul har blivit en del av vår kultur. Du kan köpa choklad i fysiska butiker, men det går också bra att köpa choklad online, så slipper du ge dig ut bland folk och får den levererad hem till dig.
Men för att ta reda på hur chokladen blev en del av vår kultur behöver vi dyka in i dess historia.
Chokladens historia
De första som odlade kakao var mayafolket. Mayafolket var en tidig civilisation som fanns i Mellanamerika. Kring 600-talet började de att odla kakaoträd och bönorna kunde fungera som valuta. Det var bara de mest välbärgade som gjorde dryck på bönorna.
Från Mayafolket spreds kakaobönan vidare till andra civilisationer. Men det skulle dröja fram till 1500-talet innan kakaobönan tog sig över havet och till Europa. Det var Christopher Columbus som tog med sig kakaobönor till Europa från en av hans färder till Sydamerika.
Men det tog ungefär ytterligare 100 år för att kakaobönan skulle börja uppskattas i Europa på riktigt. På 1600-talet hade den spanska kungen Karl V ensamt monopol på kakaoimporten och det var då spanjorer började dricka varm choklad. Kakaon blev därefter en vanlig dryck bland adel och kungligheter runt om i Europa. I mitten av 1600-talet öppnades chokladhus runt om i Storbritannien och blev konkurrenten till kaffehus. Chokladen ansågs innehålla hälsofrämjande och afrodisiaka effekter. I Sverige började man tillverka choklad först på 1750-talet efter att man i Paris började framställa choklad med hjälp av maskiner.
År 1872 öppnades en choklad- och godisfabrik som är aktiv än idag i Sverige och det är Cloetta. Ett annat tidigt svenskt chokladvarumärke är Marabou som öppnade sina fabriker år 1916.
Choklad i alla dess former
Idag görs choklad i alla dess former och är billigt att köpa. Kakao går att använda till mycket, till exempel i bakverk som tårtor, chokladbollar och kladdkakor. Både chokladbollen och kladdkakan är så etablerad i Sverige att de har fått egna dagar i kalendern.
Försäljningen av choklad ökar vid högtider. Vid alla hjärtans dag säljs det praliner som är hjärtformade. Vid påsk säljs det ägg och kaniner av choklad och kring jul säljs det chokladtomtar och askar med praliner.
Men choklad är långt ifrån exklusivt för högtider. Det är något många köper i present till någon de tycker om. Choklad är också något många köper för att unna sig under helgen och som det skildras i tv-serier och filmer är choklad något tjejer gärna tröstar sig med när de är ledsna.